Yaşlılarda en sık görülen psikolojik sorunlar nelerdir?
Bu nedenle yaşlılarda depresyon, bunama, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorun görülmektedir (3). Yaşlılıkta ortaya çıkan psikolojik sorunlar günlük yaşamı, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevreyle iletişimi etkilemektedir.
Yaşlılıkta unutkanlık neden olur?
Yaşlandıkça beyin hasarına yol açan bir kaza, vitamin eksiklikleri, ilaçların yan etkileri, hormonal sistem bozuklukları ve daha birçok hastalık nedeniyle dikkatimiz ve beyin hafızamız bozulabilir, unutkanlık yaşayabiliriz.
Yaşlılıkta görülen fizyolojik değişiklikler nelerdir?
Yaşlandıkça büyüme hormonu ve testosteron miktarındaki azalma nedeniyle kaslar incelir ve atrofiye uğrar. Kemik ve kas dokusu kaybı nedeniyle; boy kısalması, diş kaybı, kemik kırıkları, bacaklarda eğilme ve kamburlaşma, kas gücünde ve koordinasyonda azalma olabilir.
Yaşlılık döneminin gelişimsel özellikleri nelerdir?
Hareketlerde yavaşlama, yorgunlukta artış, cinsel istekte azalma, kilo alımı, unutkanlık, ciltte kırışıklıklar vb. Bunlar yaşlanmanın belirtileri ve özellikleri olarak değerlendirilebilir.
Yaşlıların en büyük sorunu nedir?
Yaşlıların karşılaştığı temel sorunlar arasında yalnızlık, bakıma muhtaçlık ve yoksulluk yer alır. Yaşlıların yalnızlığı ve yaşla birlikte gelen psikolojik, biyolojik ve fizyolojik sorunlar da onların yoksullaşmasına yol açar.
Yaşlılarda psikotik bozukluklar nelerdir?
“Yaşlılarda Psikotik Bozukluklar” başlığı altında, yaşlılarda EB şizofreni, geç başlangıçlı (SD) şizofreni, çok geç başlangıçlı şizofreni benzeri psikoz ve sanrılı bozukluk vakaları kaydedilmiştir. Duygusal psikozlar (psikotik unipolar depresyon ve BP) da bu bölümün kapsamına girmektedir (Tablo 1).
Bellek bozukluğu nedir?
Yeni bilgi öğrenme ve önceden öğrenilen bilgileri hatırlama yeteneği bozulur. Hafıza bozukluğu kişinin sosyal ve mesleki performansında önemli bir düşüşe ve bozulmaya neden olur. Demans ve deliryumdan farklı olarak hastanın bilişsel alanları hafıza hariç sağlam kalır.
Yaşlılar neden Alzheimer olur?
Alzheimer’a ne sebep olur? Alzheimer hastalığının kesin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Genel olarak beyin fonksiyonlarının hasar görmesinden kaynaklandığı ve beyindeki proteinlerin (amiloid ve tau proteinleri) anormal birikmesi nedeniyle ölüme yol açtığı düşünülmektedir.
Aşırı unutkanlık neye bağlıdır?
Kronik uyku yoksunluğu, uyku bozuklukları, anksiyete, endişe, bazı ilaçlar, yetersiz beslenme ve bazı sistemik hastalıklar da unutkanlığa ve konsantre olma zorluğuna neden olabilir. Altta yatan durumu düzeltmek genellikle bu sorunu çözmeye yardımcı olur.
Yaşlanınca vücudumuzda ne gibi değişiklikler olur?
Vücut yaşlandıkça kalp daha yavaş atmaya başlar, kan basıncı yükselir, aritmiler meydana gelir ve yağ kalbin etrafında birikmeye başlar. Ayrıca, atardamar duvarlarında kalsiyum ve yağlar birikir ve bu da zamanla ateroskleroza ve kan basıncında artışa yol açar.
Yaşlılarda görülen kas iskelet sistemi değişiklikleri nelerdir?
Yaşlandıkça kemik kaybı meydana gelir, kemik mineral yoğunluğu azalır ve kemik yapısı bozulur. Eklemlerdeki kıkırdak yapısı incelir; kıkırdak yapısındaki bazı maddeler esnekliğini kaybeder, sertleşir ve daha sert ve kırılgan hale gelir.
Yaşlanma hızını etkileyen faktörler nelerdir?
Yaşlanma hızını etkileyen faktörlere önemli örnekler şunlardır: Kalıtım (erken beyazlama, metabolik sendromlar) Beslenme (kalori yüklenmesi, obezite, diyabet, ateroskleroz) Sosyal çevre (hareketsizlik, stres) Toksinler (alkol, sigara, uyuşturucular) Daha fazla makale ..
Yaşlılık döneminde karşılaşılan sorunlar nelerdir?
Canlılık ve yaşama isteğinde giderek azalma, yaşlılarda gençlik benlik imajının kaybı ve sevdiklerinin kaybı, yaş ilerledikçe öğrenme, karar alma ve problem çözme becerilerinde bir miktar gerileme, fiziksel bozulma, statü kaybı ve ölüm korkusu.
Yaşlıların temel gereksinimleri nelerdir?
Yaşlılıkta ön plana çıkan temel ihtiyaçlar şunlardır: Bunlar; beslenme, uyku, dinlenme, güvenlik, sağlık, barınma, yeterli gelir ve sağlık giderlerini karşılayabilme, sosyal güvenlik, toplumsal bağ, sevgi ve saygı ihtiyacı olarak sıralanmaktadır (Yıldırım vd., 2014: 25).
Yaşlılık psikolojisi nedir?
Geriatrik psikoloji, ileri yaşam evrelerindeki insanların zihinsel ve fiziksel sağlıklarıyla ilgilenen yaşlanma psikolojisinin bir dalıdır. Bu deneyimli psikologlar, hafıza, öğrenme yeteneği ve koordinasyon gibi yaşla birlikte azalan çeşitli psikolojik yetenekleri inceler.
Yaşlıların en çok stres kaynağı nedir?
Benlik kaybı, yaşlı sevdiklerinde duygusal sıkıntıya neden olur (Skaff ve Pearlin, 1992). Yaşlı insanlara bakan aile üyeleri, hayatlarında ilk kez bakıcı rolünü üstlenmiş olabilir ve bunun sonucunda bakım görevlerini yerine getirmede yetersiz hissedebilirler.
Yaşlılarda sık görülen hastalıklar nelerdir?
Yaşlılarda sık görülen yüksek tansiyon, diyabet, osteoporoz, tiroid hastalığı gibi içsel sorunların yanı sıra unutkanlık, depresyon, anksiyete, idrar kaçırma, yeme bozuklukları ve bağımlılık gibi geriatrik sendromlara da çözüm getiriyor.
En yaygın geriatrik psikiyatrik hastalıklar nelerdir?
En sık görülen geriatrik hastalıklar şunlardır: Yüksek tansiyon, diyabet, kalp-damar hastalıkları, Alzheimer ve bunama, Parkinson, kanser, osteoporoz.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir?
Ciddi ruhsal bozukluklar: Majör depresyon.