Bireyselleştirilmiş eğitim modeli nedir?
Bu, her öğrenciye kendi hızında öğretme tekniğidir, bir sınıftaki öğrenciler arasındaki öğrenme ve bireysel farklılıkları ortadan kaldırır. Her öğrenci kendi seviyesinde öğrenir. Öğretmen tüm sınıfa değil, 3-5 kişilik küçük gruplara (homojen gruplar) açıklama yapar.
BEP içeriğinde neler yer alır?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP) içeriğinde neler yer almaktadır? Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli hedeflere ihtiyaç vardır. Makale…
BEP nedir, ögeleri nelerdir?
IEP, öğrenciye ihtiyaç duyduğu özel eğitim hizmetlerini ve ilgili destek hizmetlerini sağlamaya yönelik yazılı bir taahhüttür. BEP, ailenin, okulun ve tüm ilgili kuruluşların çalışmalarını ve öğrenciye katkılarını izlemek ve değerlendirmek için bir araçtır.
BEP yararları nelerdir?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının (BEP) amacı: Çocuğun gelişiminin tüm alanlarında güçlü ve zayıf yönlerini, ihtiyaçlarını eğitimsel değerlendirme yoluyla belirlemek; çocuğun tüm gelişim alanlarındaki yeteneklerini göz önünde bulundurarak onu uygun bir eğitim ortamına yerleştirmek ve çocuğun uygun bir eğitim almasını sağlamaktır.
Bireyselleştirilmiş eğitim programının amacı nedir?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının Amacı ve İşlevleri Her özel gereksinimli öğrenci için hazırlanması gereken yasal olarak zorunlu bireyselleştirilmiş eğitim programlarının temel amacı, bu öğrencilere en üst düzeyde yararlanabilecekleri eğitim olanaklarını sunmaktır.
Bireyselleştirilmiş öğretim teknikleri nelerdir?
Öğretme-öğrenme süreçlerinde bireyselleştirilmiş öğretim yöntemi; dönüşümlü günlük çalışmalar, beceri geliştirme çalışmaları, planlı grup çalışmaları ve düzey geliştirme çalışmaları olmak üzere dört farklı teknikle uygulanabilir (Demirel, 2004, s. 17).
BEP hazırlama aşamaları nelerdir?
Genel olarak, BEP geliştirme süreci BEP’i hazırlama, planlama, uygulama ve izleme aşamalarından oluşur. Bu sürecin etkili bir şekilde yürütülmesi bu dört aşamanın dikkatlice takip edilmesine bağlıdır.
BEP geliştirme biriminin görevleri nelerdir?
✓BEP gelişim biriminin öğrencinin gelişimini değerlendirmesine olanak tanır. ✓IEP, gelişim biriminin programın, materyallerin ve eğitimin başlangıç noktalarının etkililiğini değerlendirmesine yardımcı olur. (1) Özel eğitim gereksinimi olan bireyler için, izleyecekleri eğitim programına dayalı bir IEP hazırlamak önemlidir.
Bireyselleştirilmiş geçiş hizmetleri planı nedir?
Bireysel eğitim programları ve geçiş planları. Program: Bu, tedbirleri ve alt adımlarını kimin ve nasıl gerçekleştireceğini belirten ayrıntılı bir plandır. Eğitim programı: Ulusal eğitim politikasıyla çelişmeyen bireyler için düzenlenen tüm faaliyetleri ve yönergeleri içerir.
BEP hazırlamak kimin görevi?
IEP hazırlama, uygulama ve değerlendirme süreci IEP ekibi tarafından yürütülür. IEP ekibinde müdür veya müdür yardımcısı, özel eğitim öğretmeni, rehberlik danışmanı, sınıf öğretmeni, aile ve gerekli görüldüğünde çocuğun eğitimi ve gelişiminden sorumlu uzmanlar yer almalıdır.
BEP ekibinde kimler yer alır?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında yürütülür. Birimin oluşumu a) Rehber öğretmen, b) Öğrencinin sınıf öğretmeni, c) Öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, d) Öğrencinin velisi, d) Öğrencinin kendisidir.
Hangi derslerden BEP hazırlanır?
Öğrencinin aldığı her ders için bir Bireysel Eğitim Planı (IEP) oluşturulur. Bu Bireysel Eğitim Planları (IEP) öğrencinin kaydına birlikte yerleştirilir. Hiyerarşik bir düzen izlemeyen ünite tabanlı derslerde, her ünitenin uzun vadeli bir amacı vardır ve bu uzun vadeli amaç kısa vadeli bir amaçla birleştirilir. Öğrencinin aldığı her ders için bir Bireysel Eğitim Planı (IEP) oluşturulur.
BEP’in bileşenleri nelerdir?
Açıklamalar akademik beceriler, yaşam becerileri, fiziksel işlevsellik ve sosyal ve davranışsal becerilere değinir. Ayrıca öğrencinin öğrenme yeteneğini etkileyen diğer alanları da içerebilir. IEP ekipleri genellikle bir çocuğun yeteneklerini belirlemek ve bir performans temel çizgisi oluşturmak için resmi değerlendirmeler kullanır.
BEP kimleri kapsar?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (IEP), özel gereksinimli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının en yüksek standartta karşılanmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Önce çocuklar; duygusal, zihinsel, sosyal ve akademik alanlarda neler yapabileceklerini dikkate alır.
Neden BEP hazırlanmalıdır?
Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarının ele alınması, eğitim ve öğretim sürecinden en verimli şekilde yararlanmalarını sağlar. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre, özel eğitim gereksinimi olan tüm öğrenciler için bir Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) oluşturulması yasal bir zorunluluktur.
Bireyselleştirme nedir özel eğitimde?
Bireyselleştirme; Bireyin eğitim ihtiyaçlarının, bir grup olarak değil, onun şimdi veya gelecekte bağımsız bir şekilde yaşamasını kolaylaştıracak şekilde ele alınmasıdır.
Bireyselleştirilmiş eğitim planı hangi yaş aralığını kapsar?
Madde 23: Özel eğitim gereksinimi olduğu tespit edilen 0-36 ay arası çocuklara yönelik özel eğitim hizmetleri, eğitim tanılama, izleme ve değerlendirme ekibi tarafından, üniversiteler ve özel eğitimden sorumlu öğretmenle işbirliği yapılarak, öncelikle ailenin bilgi ve desteği alınarak seyahat yoluyla sağlanır.
BEP hangi öğrenciler için hazırlanır?
Madde 20: Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi tarafından Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) hazırlanır ve bu öğrencilerin başarıları programın amaçlarına göre değerlendirilir.
BEP’te kimler yer alır?
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi, müdür veya müdür yardımcısının başkanlığında yürütülür. Birimin oluşumu a) Rehber öğretmen, b) Öğrencinin sınıf öğretmeni, c) Öğrencinin dersini veren branş öğretmenleri, d) Öğrencinin velisi, d) Öğrencinin kendisidir.