Asansör demirbaşa girer mi?
Müteahhit inşa edilmemiş asansörü inşa ettirmelidir. Ancak müteahhit iflas edip kaçarsa, ev sahipleri bu masrafları karşılamak ve asansörü inşa ettirmek için bir araya gelmelidir. Bu masraflar sermaye harcamaları olduğundan, ev sahiplerinin ceplerinden karşılanır.
Asansör ortak gider mi?
Bu sorumluluk daire ve ortak alanların maliyetlerini kapsar. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesine göre, zemin kattakiler de dahil olmak üzere tüm sakinler asansör maliyetlerine katkıda bulunmak zorundadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesi dairenin genel giderlerinin dağıtımını düzenler.
Asansör arızasını kim öder?
Örneğin asansör servis bedeli, elektrik bakımı, yıllık periyodik muayene bedeli kiracı tarafından karşılanırken, asansörün değiştirilmesi, yeni parça eklenmesi gibi masraflar daire sahibine aittir.
Asansör bozuldu kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Asansör hangi hesaba kaydedilir?
Cevap: Kiraladığınız fabrikanın asansör maliyeti, asansörün taşıma kapasitesini veya söz konusu asansörün mali değerini artıran giderlerden oluşuyorsa, bunlar 264 nolu özel gider hesabına kaydedilmelidir.
Asansör özel maliyet midir?
-Kiralanan işyerine ait asansör, yürüyen merdiven, balkon ve asma kat tesisatları özel maliyet kapsamında giderlerdir. Kiralık işyerine ait giderlerin özel maliyet kapsamına girip girmediğinin belirlenmesinde aşağıdaki soru da önem arz etmektedir.
Apartman demirbaş giderleri nasıl paylaşılır?
Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumluyken, ev sahipleri bunları ödemekten sorumludur. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekten sorumludur. Kiracılar döşeme masraflarını öderse, ödenen tutar kiradan düşülür.
Apartman asansör tamir parasını kim öder?
Apartman veya mülk yönetim şirketleri asansör gibi ortak alanların maliyetlerini tüm apartman sahipleri arasında eşit olarak dağıtmalıdır. Bu nedenle, zemin kattaki sakinler de asansör ücreti ödemek zorundadır.
Asansör boşluğu ortak alan mıdır?
Bina içindeki mülkiyet dışı ortak alanlar iki kategoriye ayrılır: Nitelikli ortak alanlar (Örneğin; otopark, ısıtma merkezi, kapıcı odası, elektrik merkezi, bodrum, su deposu) ve Niteliksiz ortak alanlar (Örneğin; merdiven, apartman boşluğu, havalandırma, daire girişi, asansör).
Asansör arızasından kim sorumlu?
Asansör kazaları nedeniyle yaralanma veya ölüm meydana gelmesi halinde, bina sahibi “kusursuz” sorumludur. Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 69. maddesi, bina sahibinin, binanın yapımındaki veya bakımındaki kusurlardan kaynaklanan zararları tazmin etmekle yükümlü olduğunu hükme bağlamıştır.
Asansör düşerse sorumlu kim?
Türk Medeni Kanunu’nun 684. maddesine göre asansör, binanın ayrılmaz bir parçası sayılır. Bu nedenle asansörde meydana gelebilecek ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kazalarda bina sahibi tam sorumluluk taşır.
Giriş katta oturanlar asansör parası ödemek zorunda mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu, Madde 20 C: Yani asansör veya merdiven kullanılmasına bakılmaksızın tüm daireler bakım yükümlülüğünden kurtulamaz. Bu masraf kat mülkiyeti kanunu uyarınca dava yoluyla kaçınılırsa mahkeme bu masrafı yükümlülükten kurtulan kişiye geri öder.
Asansör tamiri demirbaş mıdır?
Gayrimenkul Mülkiyet Kanunu’na göre, taşınmazın sahibi, yani tapuyu elinde bulunduran kişi, binanın genel giderlerinden kaynaklanan onarım, bakım ve yasal masraflar gibi masrafları üstlenir. Asansör binaya ait bir tesis olduğundan, kira sözleşmenizde aksi yönde bir madde bulunmadığı sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Evin demirbaşları nelerdir?
Mobilyalar evin taşınmaz eşyalarıdır. Taşınması mümkün olmayan eşyaları içerir. Bunlar evde kalması gereken ve parçalardan oluşan eşyalardır. Kiralık daire mobilyaları listesinde; fırın, ocak, ankastre aletler, kombi, duşakabin, tuvalet ve radyatörler yer alabilir.
Apartman demirbaş tamirini kim öder?
Bu arızalar sıhhi tesisat veya kombi kazanları gibi tesisatlarda meydana gelirse, ev sahibi onarım masraflarını karşılayacaktır. Ancak, kiracı evdeki boya, badana ve izinsiz değişikliklerden sorumludur.
Asansör periyodik kontrol ücreti kime aittir?
“Yapıcının sorumluluğu MADDE 34 – (1) Yapıcı, asansörün güvenli kullanımını sağlamak amacıyla asansörü yılda en az bir kez düzenli olarak kontrol ettirmek zorundadır.
Asansör periyodik muayene ücretini kim öder?
Bakım firmasının muayene ücretini ödemesi gerekmez mi? Asansörlerin İşletme, Bakım ve Periyodik Muayenesine Dair Yönetmelik gereği muayene ücretini sorumlu bina ödemekle yükümlüdür.
Apartman asansör giderlerine dükkanlar katılır mı?
Apartman veya mülk yönetim şirketleri asansör gibi ortak alanların maliyetlerini tüm apartman sahipleri arasında eşit olarak dağıtmalıdır. Bu nedenle, zemin kattaki sakinler de asansör ücreti ödemek zorundadır.