İptal davasını kim açabilir?
İdarenin hukuka aykırı eylemleriyle çıkarları ihlal edilen herkes, idari bir tedbirin iptali için dava açabilir. İhlal edilen çıkar meşru, güncel ve kişisel olmalıdır.
İdari yargıda iptal davasını kimler açabilir?
İdarenin hukuka aykırı eylemleriyle çıkarları ihlal edilen herkes, idari bir tedbirin iptali için dava açabilir. İhlal edilen çıkar meşru, güncel ve kişisel olmalıdır.
Cumhurbaşkanı kendi kararnamesine iptal davası açabilir mi?
Anayasa’ya göre Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil ve içerik bakımından Anayasa’ya uygunluğunu denetler ve bu kararnameler de kanunlar gibi iptal veya istinaf yoluyla yargısal denetime tabi tutulabilir.
Anayasa Mah.’de kimler dava açabilir?
MADDE 45 – (1) Herkes, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye’nin taraf olduğu Ek Protokoller çerçevesinde Anayasa ile güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerden herhangi birinin kamu gücü tarafından ihlal edildiği veya çiğnendiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir.
Tapu iptal davasını kimler açabilir?
İlgilenen herkes inceleyebilir. Usul ve yasaya aykırı olarak bir tapu senedi düzenlenmişse, bu kaydı iptal etmekle ilgilenen herkes tapu senedinin iptali için dava açabilir. Tapu senedinin kaydının iptali için açılan davanın sonucu ve uygulaması genellikle bir kayıt başvurusunu içerir.
İptal davasında husumet kime yöneltilir?
Kamu tüzel kişiliğini haiz yerinden yönetim kuruluşlarının idari işlemlerinin kaldırılması halinde, yerinden yönetim birimlerinin yürütme organları muhalif olarak ortaya çıkmakta ve idari yargılamadaki düşmanlık bu organlara yönelmektedir.
İptal davaları nerede açılır?
İdari mahkemelerde görülen dava türlerinden biri de iptal davalarıdır. İptal davaları, menfaatleri ihlal edilenler tarafından, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç bakımından hukuka aykırı olması nedeniyle idari işlemlerin iptali için açılan davalardır.
Yetki saptırması nedir?
Yetkilerin başka yere aktarılması: İdare veya idari makamlar yetkilerini gerekli amaç dışında kullanırlar. Yetkilerin kamu yararı dışında kullanılması yetkilerin başka yere aktarılmasına yol açar.
Avukat olmadan idari dava açılır mı?
Bir avukat tutmak zorunlu değildir. Herkes kendisini ilgilendiren konularda dava açma hakkına sahiptir. Ancak, dava açmanın ciddi sonuçları olabileceğini aklınızda bulundurmalısınız.
Genelge çıkarma yetkisi kime aittir?
Kısacası, bir “genelge” bir bakanın personeline verdiği bir emirdir. Bakan ve emrin hitap ettiği personel dışında kimseyi etkilemez. Genelgeler vatandaşların hak ve görevleri hakkında hükümler içeremez. Aslında genelgeler memurlara hitap eder, vatandaşlara değil.
Bütçe kanununa karşı iptal davası açılabilir mi?
Bize sıkça sorulan: “Bütçe yasasına karşı iptal davası açılabilir mi?” Sorunun cevabı, açılamaz olmasıdır. Bütçe yasaları özel yasalardır ve yürürlükten kaldırılamazlar.
Cumhurbaşkanı kararıyla ne kurulur?
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak amacıyla, kanunlara aykırı olmamak kaydıyla kararnameler çıkarabilir. Bakanlıkların kurulması ve feshedilmesi, görev ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.
İptal davasını kim açar?
İptal davası açma yetkisi, iptal davası açmaya ilişkin maddeye göre Anayasa Mahkemesinde; Cumhurbaşkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde en çok üyeye sahip olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az beşte birini oluşturan iki siyasi parti grubuna aittir.
Yargıtay mı Üstün Anayasa mı?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesine kaç üye seçer?
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yasama meclisleri tarafından Anayasa Mahkemesinin asıl ve yedek üyeliğine seçilemezler. MADDE 6. – Anayasa Mahkemesinin iki üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı, bu üyelerden birini Yüksek Askeri Mahkeme Genel Kurulunun önerdiği üç aday arasından seçer.
Tanımanın iptali davasını kim açabilir?
Babalığın tespiti kamu düzeni açısından önemli olduğundan, bu davayı açma yetkisi Cumhuriyet Savcılığı’na verilmiştir. Maliye Bakanlığı, mirasla ilgili çıkarlarının etkilenmesi ihtimali varsa, tanımanın iptali davası açabilir.
Nüfus kaydının iptali davasını kimler açabilir?
Hata veya yanlışlığın mağduru olan kişi, nüfus sicilinin düzeltilmesi için dava açabilir. Ayrıca, mağdurun velisi veya koruyucusu (mağdur küçük veya engelli ise) ve mirasçıları da böyle bir dava açabilir.
Geri verme davasını kimler açabilir?
Mülkün iadesi için dava, iyi bir sebep olmaksızın ve rızası olmaksızın zorla veya gizlice mülkü kamulaştırılan herhangi bir kişi tarafından açılabilir. Kural olarak, dolaylı malik, bir iade davasının parçası olarak eşyanın doğrudan malike iade edilmesini talep etmelidir.
İptal davaları nerede açılır?
İdari mahkemelerde görülen dava türlerinden biri de iptal davalarıdır. İptal davaları, menfaatleri ihlal edilenler tarafından, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç bakımından hukuka aykırı olması nedeniyle idari işlemlerin iptali için açılan davalardır.